Rumah > Berita > Kandungan

Perbezaan Antara Porcelain Dan Seramik

May 05, 2018Porcelain dan jubin seramik kedua-duanya adalah sebahagian daripada kategori jubin yang lebih besar yang umumnya boleh dipanggil seramik. Untuk spesifikasi jubin moden, ia lebih merupakan kes penamaan balik, di mana pengeluar mengambil jubin yang mempunyai kualiti tertentu dan kemudian memberikan tajuk seramik atau porselin kepada mereka.

Seramik dan porselin disusun secara berbeza dan bersikap sewajarnya apabila dipasang, tetapi dengan sedikit perbezaan. Perbezaan utama adalah bahawa jubin porselin lebih tahan lentur daripada jubin seramik dan oleh itu tertakluk kepada penyusupan air yang lebih besar. Menurut kumpulan industri yang memutuskan sama ada jubin adalah porselin atau seramik, semuanya berkait rapat dengan satu isu: memenuhi satu set kriteria penyerapan air. Satu lagi kumpulan piawai, yang satu ini bebas daripada industri jubin, bahkan menolak definisi lagi dengan menyatakan bahawa porselin adalah padat, teliti, halus, dan halus, selain kriteria penyerapan air yang sama.


Porcelain mempunyai kadar penyerapan air yang rendah. Jubin porselin mempunyai kadar penyerapan air 0.5 peratus atau lebih rendah seperti yang ditakrifkan oleh seksyen American Society for Testing and Materials (ASTM) C373. Pertama, jubin dipecat ditimbang. Kemudian direbus selama lima jam dan biarkan untuk duduk di dalam air selama 24 jam. Seterusnya, ia ditimbang semula. Jika jubin seberat kurang daripada separuh daripada satu peratus lagi akibat air menyerap ke permukaannya, ia dianggap porselin.

Jubin porselin sering diekstrusi; mempunyai kurang kekotoran daripada seramik; sering diperbetulkan; dan sering mengandungi lebih kaolin daripada seramik. Ia terbentuk daripada kuarza, tanah liat, dan feldspar yang dipecat pada suhu antara 1,200 hingga 1,400 darjah C. Tetapi kerana itu juga mentakrifkan banyak seramik, sekali lagi perbezaannya ialah porselin mempunyai 0.5 peratus atau kurang kadar penyerapan air.